Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Startskott och städföretag

Hans visste inte riktigt hur han skulle reagera. Alla tankar på att kasta omkull vardagen så som den såg ut var lite skrämmande tyckte han. Det var nog det som gjorde att hans liv såg ut på det sätt det gjorde. Att han fortsatt bodde i samma tvårummare han flyttade till när han var 22. Att hans jobb var detsamma han haft under de senaste 20 åren. Att han inte riktigt kände för att testa på nya saker. Vem vet om det skiter sig? Så tänkte han och det var inte mer mer det.

När hans vän Mikael vände sig till honom för att höra om han ville vara med och starta städföretag var svaret självklart: Absolut inte. Städföretag, varför skulle han vilja göra det när han hade sitt på det torra på ett stort företag? Hur äventyrligt får man lov att vara egentligen? De sista frågorna ställdes inte som svar men han tänkte dem, och han tänkte dem intensivt. Det skulle minsann inte bli något städföretag för honom. Tack, men nej tack.

Sedan hände något inuti Hans. Han tänkte en tanke som han inte kunde påminna sig att han haft på ganska många år. Han tänkte: Men tänk om det skulle bli bra? Tänk om städföretag var just vad han borde syssla med? Det skrämde honom en smula att tanken ens kom upp. Var det klokt? Var det inte klokt? Han somnade den natten efter ett par timmar av vakenhet och konstaterade att det inte var klokt. Nej till städföretag, tänkte han.

Han vaknade dagen efter, bryggde sitt kaffe och gjorde sin morgongymnastik. Han packade sin ryggsäck och tog sig till jobbet men ungefär 35% av hans hjärnkapacitet var någon annanstans. Han tänkte på städföretag. Ja, inte i största allmänhet förstås utan på det städföretag, och det förslag om detsamma, som Mikael presenterat. Vilka andra skulle haka på? Tänk om han inte tackade ja och bidrog med sin kunskap? Hur skulle det gå för Mikaels städföretag då? Kunde han kanske rent av vara orsaken till att hans väns drömmar gick i stöpet? Det kunde han förstås inte leva med.

Samma eftermiddag låg han i soffan och tänkte. Sedan tänkte han lite till och en liten, liten stund till innan han plockade upp luren. Han letade upp Mikaels nummer och funderade lite till, på honom och på städföretaget. Sedan ringde han upp.

Den dagen och det samtalet skulle bli startskottet på något helt nytt för Hans. Han insåg det bara inte ännu.